22 Şubat 2014 Cumartesi

Ders 9: Caddelerde Rüzgar Nasıl Çalınır

Caddelerde Rüzgar şarkısı gitara yeni başlayanların genelde ilk çaldığı şarkılardan biridir. Şarkıyı hepimiz biliriz. Bilmeyenler için melodisini çaldım. Aşağıdaki vidyodan izleyebilirsiniz.         


15 Şubat 2014 Cumartesi

1.1. Tablature Nasıl Okunur

Tablature Nedir?
Tablature, gitar çalmak için nota yerine kullanılan oldukça basit bir sistemdir. Nota bilmek bir müzisyen adayı için olmazsa olmaz bir şeydir. Ama tablature sistemiyle nota bilginiz yoksa veya azsa daha pratik olduğundan dolayı kolaylıkla çalabilirsiniz.

14 Şubat 2014 Cuma

Türkiye'de 60'larda Karşı Kültürün Müziğe Yansıması

Youtube üzerinde rastladım bu çalışmaya. Moğollar'dan tanıdığımız Taner Öngür'ün kendi youtube sayfasında. Orhan Balkan tarafından Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Sinema-Tv Anasanat Dalı yüksek lisans tezi olarak hazırlanmış.

60'larda dünyada yayılan karşı kültürün ülkemize özellikle İstanbul'a nasıl etkileri olduğunu, bizzat tanıkları anlatıyor. Dünya müziği açısından belki de en verimli dönem diyebileceğimiz bu dönemde; Jimi Hendrix, Led Zeppelin, The Beatles gibi birçok müzisyen ve müzik grubu müzikleriyle dünyayı salladı. Bu durumdan her ülkede olduğu gibi Türkiye'de oldukça etkilendi. Bu etki Türkiye'de de birçok müzik grubu doğurdu... Erkin Koray, Barış Manço, Cem Karaca, Cahit Berkay, Taner Öngür, Kerim Çaplı, Yavuz Çetin gibi isimlerini saymakla bitiremeyeceğimiz ülke müziğimizin efsaneleri bu dönem dünya müziğinden beslendiler.

Belgesel konuşmacıları arasında Taner Öngür, Fuat Güner, Ohannes Kemer gibi ülkemizin önemli müzik insanları bulunmakta.

Ayrıca bu belgesel arşiv görüntüleriyle de desteklenmiş. Sadık Kayuş, Orhan Atasoy ve Kerim Çaplı'ya ithaf edilmiş.

12 Şubat 2014 Çarşamba

8. Ders : İlk Üç Perde Notaları


Artık sol elimizle perdelere basmayı öğrendik. Şimdi sırada ilk 3 perdedeki notalar var. Önceki derslerde belirtmiştik ama bir hatırlatma olarak burada da belirtelim. Batı müziğinde notalar kısaca şu şekilde isimlendirilir:
A=La   B=Si   C=Do   D=Re   E=Mi   F=Fa   G=Sol   

11 Şubat 2014 Salı

7. Ders: Gitarda Sol El Kullanımı ve Egzersizler

Bir önceki dersimizde olan boş tel egzersizlerini yavaş bir şekilde sabırla çalıştıysanız şimdi sol elle perdelere basma kısmına geçebilirsiniz. Başlangıçta biraz zor gelebilir. Ama bu zorluk çok kısa sürede geçecektir. Baş parmağımız klavyenin arkasında dik bir şekilde duracak ve klavyenin üstüne taşmayacak. Yani karşıdan bakıldığında baş parmağınız gözükmeyecek(klasik gitar için geçerlidir diğer gitarlarda baş parmak daha yukarda olabilir). Avuç içiniz altta kalmayacak olabildiğince yukarı gelecek. Resimde de gösterildiği pozisyonda olacak.

6 Şubat 2014 Perşembe

6. Ders : Gitarda Sağ El Kullanımı, Pena Kullanımı ve İlk Egzersizler


Sağ ve Sol El Parmak İsimleri

Gitar çalanların bilmesi gereken en temel şeylerden biri sağ ve sol el parmak isimleridir. Bunları bilmek işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. Sağ elimizin parmakları şöyle isimlendirilir:

3 Şubat 2014 Pazartesi

5. Ders : Gitarı Kolayca Akort Etmek


Gitarı akort etmek konusunda gitarist adayı ilk defa akort edecekse yapabilir miyim diye endişe duyabilir. Ama endişe duyulacak bir şey yoktur aslında. Gitarı akort etmek oldukça basit bir işlemdir. Bütün gitarlar hatta bütün telli enstrümanlar aynı mantıkla akort edilir. Klasik gitar, akustik gitar ve elektro gitar 6 telden oluştuğu ve bu tellerin notaları aynı olduğu için bire bir aynı şekilde akort edilir. 

2 Şubat 2014 Pazar

4. Ders : Gitar Telleri Ve İsimleri



Bilindiği gibi gitarlar genellikle 6 telli enstrümanlardır. Her telin de bir ismi vardır. Telleri ilk önce 1'den 6'ya kadar rakamlandıracağız. En alt telden başlamak üzere 1-2-3-4-5-6 olacak tellerimizin isimleri. Yani en alt tel 1. tel, en üst tel 6. tel olacak şekilde isimlendirmiş olacağız.