22 Şubat 2014 Cumartesi

Ders 9: Caddelerde Rüzgar Nasıl Çalınır

Caddelerde Rüzgar şarkısı gitara yeni başlayanların genelde ilk çaldığı şarkılardan biridir. Şarkıyı hepimiz biliriz. Bilmeyenler için melodisini çaldım. Aşağıdaki vidyodan izleyebilirsiniz.         



Şarkımızı bölüm bölüm öğreneceğiz. Siz de herhangi bir şarkı çalışırken onu bölümlere ayrıın ve bölüm bölüm çalışın. Hızlı çalmaya çalışmayın mümkün olduğu kadar yavaş çalın ve melodiyi doğru çalabildiğinize emin olun. Aynı zamanda çalarken size sol ve sağ elinizin yapması gerekenleri de belirttik. Bunların dışına çıkmamalısınız. 
1. Bölüm
İlk üç perde notalarını öğrenmiştik ve tablature okumayı da öğrendik. Böylece tablature'de yazanı notasal olarak da dile getirebiliriz. İlk olarak gitarımızın 4. teli olan D üzerinde 2. perdeye sol el parmaklarımızından 2 numaralı (işaret parmağı) parmağımızı basıyoruz. Hemen 4. tel 2. perdedeki notayı hatırlıyoruz E(Mi). 4 kere Mi çalınıyor arka arkaya. Mi-Mi-Mi-Mi. Ve hemen arkasından 4. tel 3. perde F(Fa) basıyoruz burada sol el 3. parmağımızı(orta parmak) kullanıyoruz ve arkasından tekrar sol el 2. parmağımızla E(Mi) çalınıyor. "Caddelerde rüzgar" kısmını tamamladık.
Şimdi "aklımda aşk var" kısmına geçiyoruz. Yine 4. tel 2. perde olan E(Mi) sesiyle başlıyor bunu 3 kez çalıyoruz ve arkasından 3. tel 2. perdeyi çalıyoruz yani A(La) notasını. Ve tekrar 4. tel 2. perdeye dönüp bu bölümü de bitiriyoruz. Tablature de alt kısımda i ve m harflerini görüyoruz. Bunlar sağ elimizin i (işaret parmağı) ve m (orta parmak) parmaklarıyla çalmamız gerektiğini göstermektedir. Ayrıca tablaturede bazı aralıklar gördüğünüz gibi daha büyük bu orada notayı daha uzun çalacağınızı göstermektedir. Yani caddelerde rüüüzgaaar gibi...
Bölümün tamamına notasal olarak bakalım:
E(Mi)-E(Mi)-E(Mi)-E(Mi)-F(Fa)--E(Mi) | E(Mi)-E(Mi)-E(Mi)-A(La)--E(Mi)

2. Bölüm
Notasal Olarak:
D(Re)-D(Re)-D(Re)-D(Re)-E(Mi)--D(Re) | D(Re)-D(Re)-D(Re)-E(Mi)--D(Re)
İlk iki bölümü öğrendiğinizde ikisini birleştirmeyi deneyin. Bunu başardığınızda 3. bölüme geçin.

3. Bölüm
Notasal Olarak:
C(Do)-C(Do)-C(Do)-C(Do)-D(Re)--C(Do) | C(Do)-C(Do)-C(Do)-D(Re)--C(Do)

4. Bölüm

B(Si)-B(Si)-B(Si)-B(Si)-C(Do)--B(Si)  |  B(Si)-B(Si)-B(Si)-C(Do)--B(si) | A(La)

Diğer kısıma geçmeden önce 4 bölümü birleştirip deneyelim.

5. Bölüm

D(Re)-D(Re)-D(Re)-D(Re)-A(La)--C(Do)  | D(Re)-D(Re)-D(Re)-A(La)--G(Sol)-F(Fa)

6. Bölüm

E(Mi)-E(Mi)-E(Mi)-E(Mi)-F(Fa)--E(Mi)  | C(Do)-C(Do)-C(Do)-D(Re)--C(Do)

7. Bölüm

B(Si)-B(Si)-B(Si)-B(Si)-E(Mi) | E(Mi)--D(Re)-C(Do)--B(Si) | C(Do)

8. Bölüm

5. Bölümün aynısı bu bölümümüz

9. Bölüm

Notasal olarak 6. bölümle bire bir aynı sadece sözler farklı.

10. Bölüm

Notasal olarak 7. bölümün aynısı ama tek fark var. Son nota 7. bölümde C(Do), Son bölümümüzün son notası A(La).

ŞARKININ TAMAMININ TABLARINI VE GUİTAR PRO HALİNİ AŞAĞIDAKİ LİNKTEN İNDİREBİLİRSİNİZ;



Bu bölüm ile ilgili sormak istediklerini gitarvizyon@gmail.com adresine e-posta olarak yollayabilir ya da sayfanın sağ tarafındaki iletişim formunu doldurabilirsiniz.







5 yorum:

  1. şarkının bir kısmı eksik mi
    galiba deli dolu günler kısmı eksik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, şarkının 2. bölümü "deli dolu günler" olarak başlıyor ve çalınışı birinci bölümle tamamen aynı. Yani şarkıyı baştan tekrar çalarsanız ikinci bölümü çalmış olacaksınız.

      Sil
  2. Merhaba birkaç sorum olacak.
    Öncelikle bu 2-2-2-2-3 var ya mesela en başta orada 3'e geçerken parmağımı 2'den kaldıracakmıyım yoksa 2 ve 3 aynı anda mı basılı olacak?
    Diğer bir sorum bu tek tek nota basmaya şarkının solosu deniyor değil mi? Eğer öyleyse gitarda solo, ritim ve akor var temel olarak değil mi? Bu solosunu ve akorlu ritimli halini her grupta farklı 2 kişi çalıyor herhalde yani biri solosunu atıyor diğeri akor ve ritimi.
    Siteniz çok yardımcı oluyor. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, cevap vermeye sırasıyla başlayayım.
      Öncelikle 2-2-2-2-3 te 2 den 3 e geçerken 2 deki parmağınızı kaldırmadan geçin. Böyle geçerseniz hem daha akıcı olur hem de parmaklarınız açılmış olur.
      Evet şarkıları tek tek notalarla çalma olayı solo dur. Gitar solo, ritim ve arpej olarak üç farklı yöntemle çalınır. Solo da notalar tek tek. Ritim ve arpej de ise akor basılarak çalınır. Akor da zaten belli notaların aynı anda basılıp çalınması olayıdır.
      Gruplarda dediğiniz gibi biri solo çalarken öbürü akor basıp ritm çalar ve sesler birbirini tamamlamış olur.

      Sil
  3. Bu parçayı ilk 3 perde ile mi çalıyoruz

    YanıtlaSil