6 Şubat 2014 Perşembe

6. Ders : Gitarda Sağ El Kullanımı, Pena Kullanımı ve İlk Egzersizler


Sağ ve Sol El Parmak İsimleri

Gitar çalanların bilmesi gereken en temel şeylerden biri sağ ve sol el parmak isimleridir. Bunları bilmek işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. Sağ elimizin parmakları şöyle isimlendirilir:



                                     Baş Parmak         : p
                              İşaret Parmağı     : i
                              Orta Parmak        : m
                              Yüzük Parmağı    : a
Ayrıca sağ el serçe parmağına da x adı verilir. Fakat bu parmak gitar çalarken pek kullanılmaz. Flamenko tarzı çalan gitaristler x parmağını da kullanır.

Sol el parmaklarımızda da kullanılmayan parmak baş parmağımız. Gitar klavyesinin arkasında kalır. Diğer parmaklarımızı şöyle isimlendiririz:
                               İşaret Parmağı     : 1
                               Orta Parmak        : 2
                               Yüzük Parmağı    : 3
                               Serçe Parmak      : 4
Parmaklara verilen isimler oldukça basittir. Bunları kesinlikle bilmeniz gerekir. Bunları biliyor olmanız ilerleyişinizi oldukça kolaylaştıracak.

Gitarda Sağ El Kullanımı        



Sağ el parmak isimlerini yukarda öğrenmiştik. Gitarda melodi çalarken sağ elimizin İ ve M parmaklarını kullanacağız. Burada dikkat etmemiz gereken şey İ ve M parmaklarımızı sırayla kullanmak. Egzersizlerde ayrıntılı olarak göstereceğim bunu. Klasik gitarda parmaklarımız gitara neredeyse 90 derecelik bir açı yapar gibi durmalıdır.

Gitarda Pena Kullanımı
                                                                                    
Pena resimde görüldüğü gibi işaret parmağı ve baş parmak arasında tutulmalıdır. Penayı çok sıkmamak önemlidir. Pena rahat olmalı. Çokta gevşek bırakmamak gerekir gevşek bırakırsak elimizden kolay düşer.
Penayla melodi çalarken dikkat etmemiz gereken en önemli özellik penayı yukardan aşağı ve sonra aşağıdan yukarı vurmamız. Bu vuruş sıralamasına alternate picking adı verilmektedir. Egzersizlerde daha detaylı anlatılacaktır. Yukarıdaki resimde Tableture sistemi üzerinde yukarıdan aşağı veya aşağıdan yukarı vuruş yapmanız gereken yerleri belirtmek için kullanılan semboller gösterilmiştir.
Birçok çeşit pena bulunmaktadır. Başlangıç için çok kalın olmayan penalarla başlamanız sizin için kolaylık olacaktır. Bir de pena alırken değişik çeşitte ve kalınlıkta 5-6 tane pena alın. Ve sonra tek tek deneyin onları aralarından biri veya bazıları size daha rahat gelecektir. 

İLK EGZERSİZLER
Egzersizleri çalışırken oldukça yavaş olmaya dikkat edin. Yeni başlayanlar için hızlanmak önemli olabilir fakat gitarı çalabilmek için hız değil doğru çalmak önemlidir. Yavaş olsun doğru olsun ve temiz sesler elde edelim. Gitar öğrenmek uzun süre ve çaba istediğinden zamanla zaten hızlanacak tüm çalışmalar. Çalışmalarda metronom kullanmayı şiddetle öneririm. Başlangıçta zor gelebilir fakat yavaş çalma ve kademeli hızlanma konusunda size çok yardımcı olacaktır. (Metronom'un ne olduğu ve nasıl kullandığı ileriki derslerde anlatılacaktır)

Boş Tel Egzersizleri
1. Egzersiz                                      


En üst telimiz olan 6. telden başlayarak her tele toplam 4 vuruş yapacağız. Parmak sıramız İ-M-İ-M olacak ve bir alt tele geçeceğiz. Egzersizler hem nota olarak hem tablature olarak yukarıda yer alıyor. Tablature okumaya da böylece başlamış oluyorsunuz.                                                       

2. Egzersiz

Bu egzersizimizde pek zorlanmayacaksınız. Her tele 2 vuruş yapacağız. İ ve M parmak sırasını unutmayalım.                                               
3. Egzersiz

Bu egzersiz diğer ikisine göre biraz daha zor gelebilir. Ama yavaş ve sabırlı çalışırsanız oldukça basit bir şekilde yapabileceksiniz. Her tele 3 vuruş yapıyoruz bu egzersizde. 6. Telden başlıyoruz İ-M-İ 5. Tel M-İ-M 4. Tel İ-M-i bu şekilde en alt tele kadar devam ediyoruz daha sonra yukarıya çıkıyoruz. Burada dikkat etmemiz gerekiyor. İ-M-İ yaptıktan sonra alt telde tekrar İ ile değil M ile başlayacağız. Arka arkaya 2 İ ya da arka arkaya 2 M hiçbir zaman gelmeyecek.
Egzersizlerin not defteri ve guitar pro dosyalarını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz:
https://drive.google.com/file/d/0ByWjhLuVp9B6c0ZleGcyMEd1SDQ/edit?usp=sharing

Egzersizlerin nasıl yapıldığını aşağıdaki videomuzdan görebilirsiniz;
                                 

İlk 5 dersimizde tamamen bilgi içerikliydi. Ve sonunda egzersizlere başladık. Bundan böyle bol egzersiz, şarkılarla devam edecek derslerimiz. Bu derse kadar anlattıklarımız ve bundan sonra da anlatacaklarımız gitar çalan birinin kesinlikle bilmesi gereken temel bilgiler. Bilgi işi daha sıkıcı gelebilir fakat bunlar sayesinde asıl yolu kat edeceksiniz. Bu yüzden sabırla çalışın acele etmeyin öğrenin. Unutmayın gitara başlayıp çalamıyorum diye bırakanlar yeteneksiz oldukları için değil, sabırsız davrandıkları için çalamadılar...

Bu konuyla ilgili sormak istediklerinizi gitarvizyon@gmail.com'a e-posta olarak gönderebilir ya da sayfanın sağ tarafındaki iletişim formunu doldurabilirsiniz.

                                         

1 yorum:

  1. gerçekten çabalarınıza minnettarım. sizlerle daha da ilerleyeceğimi düşünüyorum. emeklerinize sağlık. keep on rockin'

    YanıtlaSil