31 Ağustos 2014 Pazar

Ders 24. Arpej'e Giriş


Arpej, bir akoru oluşturan notaların ayrı ayrı tınlatılması demektir. Bildiğiniz üzere ritm gitar çalarken tüm tellere aynı anda vuruyoruz ve akoru oluşturan tüm sesler aynı anda çıkıyor. Arpejde akoru basıp sesleri tek tek alacağız. Peki bunu nasıl yapacağız?

Gitarla arpej çalmanın ilk koşulu sağ el pozisyonudur. Sağ elimizi arpej çalmaya hazır bir şekilde gitara koymalıyız. Yukarıdaki resimde parmaklarımızın pozisyonunu görüyorsunuz. i-m-a parmakları gitara olabildiğince dik gelmeli. 
Yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere her parmağa ait bir tel vardır. Bunlar; 
                     p parmağı 6. 5. 4. tellerin birinde
                     i parmağı 3. telde 
                    m parmağı 2. telde 
                    a parmağı da 1. telde 
olacak şekilde parmak pozsiyonlarımızı gitar üzerinde alıyoruz. Her parmak ait olduğu teli çalacak.

ÖNEMLİ !!! Arpej çalarken bileğimizi asla oynatmıyoruz sadece parmaklarımız oynayacak. Sağ el serçe parmağımızı gitar çalarken kullanmıyoruz. Ama flamenko gibi gitar çalım yöntemlerinde kullanan gitaristler de var.

Arpejin Nota ve Tablature üzerinde Gösterimi


Arpej tablature üzerinde yukarıdaki resimdeki gibi gösterilir. Son 2 ölçüde sırasıyla Am akoru ve E akorunun arpejle gösterimi verilmiştir.

Pima sıralamasıyla gösterdik arpejleri fakat arpej demek sadece pima çalıp bitirmek demek değildir. Birçok arpej formu bulunmaktadır. Örneğin; pimami, pimamiam, pimamimi gibi. Şarkının ölçüsüne ve formuna göre arpejleri çoğaltmak mümkündür. Bizde size birçok arpej örneğini vereceğiz zaten. Bazen internetten şarkı akoru bulduğunuzda yanında pimamiam'la çalınır gibi arpej formları karşınıza çıkacaktır. Bu akoru basıp pimamiam parmak sırasına uyun demektir.

Bazı Akorların 4/4 lük çeşitli arpejlerle açılımlarının gösterimi
Arpej Egzersizleri

  1. Akor Basmadan pima, pimami, pimamiam, pimiaimi çalınacak. Parmaklarınız iyice alışana kadar tekrar edin. Parmağınızı 6. 5. ve 4. tellere değiştirerek vurabilirsiniz.
  2. Am-Dm-E-Am akorları pima, pimami, pimamiam, pimiaimi arpejleriyle çalınacak.
  3. G-D-C akorları pima, pimami, pimamiam, pimiaimi arpejleriyle çalınacak. 

ÖNEMLİ !!! Akor geçişleri başlangıçta sizi zorlayabilir. Oldukça yavaş çalışın. Sol elinizin akor basan parmakları aynı anda basamayabilir. O yüzden sırayla basabilirsiniz. Önemli olan oldukça yavaş çalıp temiz sesler elde etmek. Temiz sesler aldıkça hızlanabilirsiniz. Kolay gelsin :)

Penayla Arpej 
Arpej sadece parmakla çalınan bir şey değildir. Penayla da arpej çalınabilir. Genel kullanımları itibariyle biraz farklılıklar vardır. En önemli fark pena vuruşuna dikkat etmektir. Aşağıdaki resimde pena vuruşları ayrıntılı gösterildi.
PENA VURUŞLARINA DİKKAT !!!
Gitaristler pena arpej tekniğiyle şarkılarına melodik arpejler koymaktadır. Örneğin Metallica One, Fade to Black gibi. 

Let Ring : Dikkat ettiyseniz tablature üstünde let ring yazısı var ve kısa çizgiler arpej bitene kadar devam etmekte. Let Ring görüldüğü yerde kısa çizgiler bitene kadar arpej çalınacağı anlamına gelir. 

Bir sonraki derste arpej çeşitleri ve arpejlerle çalınabilecek şarkılara örnekler göreceğiz. Bize sormak istediklerinizi gitarvizyon@gmail.com adresine e-posta olarak yollayabilirsiniz.



4 yorum:

  1. Eline sağlık daha iyi ve net anlatılamaz heralde :)

    YanıtlaSil
  2. benim gibi özürlüye bile anlaşılır hale getirmişsiniz teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Kısa yoldan faydalı anlatım, faydalı bilgiler. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. süper anlatım teşekkürler

    YanıtlaSil