18 Mart 2014 Salı

Ders 12. Nota Değerleri 1 (Temel Bilgiler)

Daha önceki derslerde de bahsettiğimiz gibi nota okuyamasanız bile, nota değerlerini bilmeniz çok önemlidir. Bu yüzden de çalmak istediğiniz şeyleri hem tablature hem de notasyon birlikte olarak bulmaya özen gösterin.
Üstte Standart Notasyon Altta Tablature

Bilmemiz Gereken Temel Bilgiler


  • Sol Anahtarı : Portre'nin en başında bulunur. Notaları bu anahtara göre okuruz. Sol anahtarından başka anahtarlar da bulunmaktadır. En çok kullanılan bir diğer anahtar da Fa Anahtarıdır.
                                    
  • Ölçü : Ölçü portrede sol anahtarından sonra yazılan kısıma denir. Aşağıdaki portrede 4/4 yazan kısım bizim ölçümüzdür. 4/4 en çok kullanılan ölçüdür. 3/4, 6/8, 9/8, 8/8 gibi birçok ölçü de bulunmaktadır. Bu bölüm aynı zamanda çalacağımız parçanın ritmini gösterir. Portre üzerinde çizgiyle ayrılmış her bir bölüme de ölçü ismi verilir.
                                       
Nota değerleri neden önemlidir?
Nota değerleri, notaların ne kadar uzunlukta çalınacağını bize gösterir. Sadece tablature bakarak hangi notayı hangi uzunlukta çalacağımızı bilemeyiz. Ama hem tablature hem notasyon kullanırsak böylece hem çalacağımız notaların uzunluğunu, hem şarkının ölçüsünü (yani ritmini) hem de ilerideki derslerde öğreneceğimiz birçok şeyi kolayca görüp uygulayabiliriz. 

Nota Değerleri

  • Birlik (4 Vuruşluk) Nota: İçi boş ve kulupsuz olan nota değerine birlik nota denir. 4 vuruş değerindedir. Yani bu nota 4/4'lük bir ölçüde yazıldığında aynı ölçüde başka nota olmaz.                      
    4/4 lük bir ölçüde her bir ölçüde toplam 4 vuruşluk nota olmalıdır. Birlik (Dört Vuruşluk) nota değerinde bir nota kullandığımızda o ölçü içinde başka nota kullanamayız. 4 vuruşluk değeriyle o ölçüyü tamamlamış oluruz.
  • İkilik (2 Vuruşluk) Nota: İçi boş ve kuluplu olan nota değerimizdir. 2 vuruş değerindedir. 4/4'lük bir şarkıda bir ölçüde sadece ikilik nota kullanamayız. 4 vuruşa tamamlamak zorundayız. 2 tane ikilik nota kullanırsak 4 vuruşa tamamlamış olabiliriz.
                                                       
  • Dörtlük (Bir Vuruşluk) Nota: İçi dolu ve kuluplu nota değeridir. Bir vuruş değerindedir. Yan yana 4 tane yazarsak bir ölçüyü doldurmuş oluruz.
                                                         
  • Sekizlik (Yarım Vuruşluk) Nota : Her biri yarım vuruşluk olan bu notanın kulupunda bir kuyruk vardır. 2 tane sekizlik nota yan yana gelince kuluplar birleştirilip yazılır. 2 sekizlik nota yarım+yarım=tam edeceğinden bir vuruş değerindedir. Yani 4/4 lük bir ölçüde 8 tane yarım nota kullanırsak ölçüyü tamamlamış oluruz.
                                                        

  • Onaltılık (Çeyrek Vuruşluk) Nota: Kulbunda çift kuyruk bulunan nota değeridir. Çeyrek vuruş değerindedir. 4 çeyrek nota yan yana geldiğinde 1 vuruş nota değerine eşit olur. Bu sebeple ki 4 tanesi yan yana gelince kuyrukları birleşir. 4/4 lük bir ölçüde 16 tane çeyrek nota yan yana yazarsak ölçüyü tamamlamış oluruz.

                                         

Bir sonraki bölümde Metronom kullanımı ve Bona Çalışmalarıyla devam edeceğiz. Bu nota değerlerini gitar üzerinde nasıl kullanacağımızı göstereceğiz.

Bize sormak istediklerinizi gitarvizyon@gmail.com adresine e-posta olarak sorabilir ya da sayfanın sağ tarafındaki iletişim formunu doldurarak sorabilirsiniz.


.




2 yorum: