2 Şubat 2014 Pazar

4. Ders : Gitar Telleri Ve İsimleri



Bilindiği gibi gitarlar genellikle 6 telli enstrümanlardır. Her telin de bir ismi vardır. Telleri ilk önce 1'den 6'ya kadar rakamlandıracağız. En alt telden başlamak üzere 1-2-3-4-5-6 olacak tellerimizin isimleri. Yani en alt tel 1. tel, en üst tel 6. tel olacak şekilde isimlendirmiş olacağız. 

Her telin hiçbir perdeye basmadan vurulduğunda ayrı notaları bulunmaktadır. Bu notalara geçmeden önce batı müziğindeki seslere bakalım.

Notalar ve İsimleri

Hepimizin bildiği gibi 7 nota bulunmaktadır. Bunlar La-Si-Do-Re-Mi-Fa-Sol dür. Batı müziğinde bu notalar kısaca şöyle adlandırılır:

La=A, Si=B, Do=C, Re=D, Mi=E, Fa=F, Sol=

Bunları kesinlikle ezberlemeniz gerekir. Şimdi gitar tellerinin hangi notalar olduğuna bakabiliriz;

Gitar Telleri Notaları

Hiçbir perdeye basılmadan başlangıçta açıkladığımız gibi gitarın en alt telinden başlayıp 1. telden 6. tele kadar olan tellere tek tek vurduğumuzda alacağımız sesler şunlardır:

1. Tel: E (Mi)

2. Tel: B (Si)

3. Tel: G (Sol)

4. Tel: D (Re)

5. Tel: A (La)

6. Tel: E (Mi)

Gitar Telleri Notalarının Portrede ve Tablaturede Gösterimi

Nota bilmiyor olabilirsiniz ama hiç olmazsa gitar tellerini porte üzerinde görmenizi istedim. Ve notaların altında da ilk dersimizde kısaca bahsettiğimiz tablature sistemi de yer alıyor.

                                                          6. Tel             5. Tel              4. Tel                   3.Tel               2.Tel              1.Tel


Bu bölümde gitar tellerinin isimlerine yer verdik. Gitar tellerinin isimlerini iyice öğrenmek için kendi kendinize 3. tel neydi 5. tel neydi 1. tel neydi gibi sorular sorun. Böylelikle kısa bir zamanda 6 telin notalarını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Bu konuya ilgili sormak istediklerinizi gitarvizyon@gmail.com'a e-posta olarak yollayabilir ya da sayfanın sağ tarafındaki iletişim formunu doldurabilirsiniz.


4 yorum:

  1. Cok basarili anlatim tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    1/2 GİTAR TELi, 3/4 gitar telindeki bu 1/2, 3/4, 4/4 sayıları ne ifade ediyor.?

    YanıtlaSil
  3. Basarki. Hicbir yerdd sizin gibi dogru düzgün anlatamamislar

    YanıtlaSil