3 Şubat 2014 Pazartesi

5. Ders : Gitarı Kolayca Akort Etmek


Gitarı akort etmek konusunda gitarist adayı ilk defa akort edecekse yapabilir miyim diye endişe duyabilir. Ama endişe duyulacak bir şey yoktur aslında. Gitarı akort etmek oldukça basit bir işlemdir. Bütün gitarlar hatta bütün telli enstrümanlar aynı mantıkla akort edilir. Klasik gitar, akustik gitar ve elektro gitar 6 telden oluştuğu ve bu tellerin notaları aynı olduğu için bire bir aynı şekilde akort edilir. 

Gitarımı Hangi Sıklıkla Akort Etmeliyim?
Gitarı elinize aldığınız her zaman akort etmelisiniz. Her çalışmanızın başında gitarı akort edip çalışmanıza başlamalısınız. Gitarınız ne kadar iyi akort tutarsa tutsun yine de her çalışmadan önce akordu var mı diye bir göz atmakta fayda var. 

Gitar Akort Ederken Nelere Dikkat Etmeli?
Gitar akort ederken en önemli dikkat edilmesi gereken şey burguları yavaşça sıkıp yavaşça gevşetmenizdir. Ve her hareketinizde tele vurarak akordu kontrol etmenizdir. Kontrol etmeyip çok sıkarsanız o telin kopma riski bulunmaktadır.

Gitar Nasıl Akor Edilir?

Gitarı akort etmenin birçok yöntemi vardır. Ama biz en kolay ve en doğru olanlarına bakacağız. Bu yüzden iki yolla akort etme konusuna değineceğiz. Bunlardan ilki elektronik akort cihazı kullanarak akort etmek. Tabi bunun için bir akort cihazı satın almalısınız. Benim önereceğim yol budur. İkincisi ise bilgisayarınızda mikrofon olması koşuluyla bilgisayarınıza yükleyeceğiniz Ap Tuner programı yoluyla akort etmektir. 

1. Akort Cihazı Kullanarak Gitarı Akort Etmek
Elektronik Akort Cihazı
Resimdeki akort cihazını ayrıntılı görmek ve satın almak isterseniz aşağıdaki linke tıklayın:

Birçok akort cihazı bulunmaktadır istediğinizi alıp kullanabilirsiniz. Hepsi aynı mantıkla çalışır. Bu cihaz benim kullandığım cihazdır. Aynı zamanda metronomunun da mevcut olmasından dolayı bu akort cihazını tercih etmiştim hala da kullanmaktayım.

Akort cihazıyla nasıl akort nasıl akort edeceğimizi öğrenmeden önce akort cihazını tanıyalım. Bu cihaz aynı zamanda metronom olarakta kullanılmaktadır. 2 adet AAA pille yani kumanda pili diye tabir edilen her yerde bulabileceğiniz pille çalışır. Üzerindeki mode tuşuna basıldığında metronom bölümüne geçer. Power tuşu her cihazda da olduğu gibi açıp kapama tuşudur. Mic yazan bölüm cihazın mikrofon kısmıdır. Bu mikrofon sayesinde gitarınızın teline vurup frekansı görebilir ve böylece gitarı akort edebiliriz. İnput yazan bölüm jack girişidir. Elektro gitarlarda ya da elektro klasik, elektro akustik gitarınız varsa bunları jack kablosuyla bağlayıp akort edebilirsiniz. Vol yazan bölümü görüyoruz resimde bu da metronomun sesini açıp kısmaya yarar.

Artık cihacımızı tanıdık ve akort etmeye başlayacağız. Akort için cihazımızın ekranını ve 3 tane küçük ışığı kullanacağız. Görüldüğü gibi ışıkların 2 si kırmızı 1 i de yeşildir. 2 kırmızı ışığın birinde Bemol işareti diğerinde Diyez işareti bulunmaktadır. Bunlar teli ne zaman gevşetip ne zaman sıkacağımızı bize gösteren işaretlerdir. 

6. Tel ile akort etmeye başlıyoruz. 6. tele pena ya da parmakla vuruyoruz. Cihazda sol üst tarafta 6E yazısı belirmesi gerekir. 6E yazısı belirirse bemol işareti yandığında burguyu çevirip teli sıkıyoruz, diyez işareti aldığında ise burguyu ters çevirip teli gevşetiyoruz. Bu işlem yeşil ışık yanana kadar devam ediyor. Yeşil ışık yandığında bu telin akordunu tamamladık demektir. Diğer tellere de sırayla aynı işlemi yapıyoruz. Unutmayın, 5. Tel A, 4. Tel D, 3. Tel G, 2. Tel B, 1. Tel E olmalı. 


2. Ap Tuner Programıyla Gitarı Akort Etmek
Öncelikle bu programı bilgisayarımıza indirmemiz gerekiyor. Aşağıdaki linkten programı indirebilirsiniz:


Programımızı indirdikten sonra instal diyerek yüklemeye başlıyoruz.
Yükleme işlemimiz bittikten sonra programı çalıştırıyoruz. Ve karşımıza bir uyarı çıkıyor.
Use Tuner without registiring butonuna basıp bu bölümü geçiyoruz ve program açılıyor.
Programımıız açıldı. Sağ taraftaki çubukta E4-B3-G3-D3-A2-E2 yazılarını görüyoruz.
Sayılara bakmazsak gitar tellerimiz de zaten bu notalar değil mi? Burada da en alttaki E2 gitarın en üst teli ve bu sırayla alttan üste doğru devam ediyor. Aynı çubuk üzerinde bir de mavi ışık görünüyor. 
6. telimize vuracağız ve mavi ışığın E2 nin üstünde olmasını sağlayacağız. Mavi ışık E2'nin altında kalırsa teli sıkarak üstüne getirmeye çalışacağız. Mavi ışık E2'nin üstündeyse teli yavaşça gevşeteceğiz. Diğer teller içinde sırasıyla A2-D2-G3-B3-E4 üzerine getireceğiz mavi ışığı. 

       
Hassas akort etmemiz için resimdeki kırmızı kutu içinde yazan sayıya dikkat etmemiz gerekir. Burada 0'a en yakın yerde bırakırsak gitarımız mükemmel bir şekilde akortlanmış olacaktır.

Ap Tuner programıyla gitarınızı akort etmek için youtube'dan bulduğum bir videoyu da ekliyorum. Programı indirmekten yüklemeye ve akort etmeye kadar her şey anlatılmış. 

Bu konuyla ilgili sormak istediklerinizi gitarvizyon@gmail.com'a e-posta olarak yollayabilir ya da sayfanın sağ tarafındaki iletişim formunu doldurabilirsiniz.

2 yorum: