30 Temmuz 2014 Çarşamba

Akor Diyagramı Nedir? Nasıl okunur?



Akor diyagramı, akor basmayı öğrenirken işimizi epey kolaylaştıran görsel bir yardımcıdır. Portre üzerinde notaları görüp o akoru basmak yeni başlayanlar için oldukça zor gelecektir. Akor diyagramı tam da burada işimize yarayacak.
                                           

Şimdi gelelim akor diyagramının nasıl okunduğuna:

  • Akor diyagramı üzerindeki 6 dikey çizgi gitarın tellerini gösterir. Burada sol taraftaki çizgi gitarın en üst telini gösterir ve diğer çizgiler sırasıyla gitarın diğer tellerini ifade eder.
    Soldan sağa doğru olmak üzere:
    1. Dikey Çizgi      E Teli (6.Tel)
    2. Dikey Çizgi      A Teli (5.Tel)
    3. Dikey Çizgi      D Teli (4.Tel)
    4. Dikey Çizgi      G Teli (3.Tel)
    5. Dikey Çizgi      B teli (2.Tel)
    6. Dikey Çizgi      E Teli (1.Tel)
  • Yatay çizgiler gitarın perdelerini temsil eder. Üstteki en kalın çizgi gitarın üst eşiğidir. Her 2 çizgi arası gitarın bir perdesini simgelemektedir. Eşik çizgisi ve yanındaki çizgi arası 1. perde, diğerleri de sırasıyla 2., 3., 4. vs. diye gitmektedir. 
  • Perdeler arasındaki içi dolu noktalar da akoru hangi tellerde ve hangi perdelerde basacağımızı gösterir. Noktaların bulunduğu dikey çizgilerin altında 2-3-1 numaralarını görmekteyiz. Bu numalar akoru sol elimizin hangi parmağıyla basacağımızı bize gösterir.
    Sol El Parmak Numaraları
    1=İşaret Parmağı
    2=Orta Parmak
    3=Yüzük Parmağı
    4=Serçe Parmak

  • Akoru bastığımız teller dışında boş teller üzerinde de O ya da X sembolleri bulunur. Bizim örnek resmimizde E akorunun basılışında 6., 2. ve 1. teller boş ve buralarda O simgesi bulunmaktadır.
    O Simgesi : Bu simgenin bulunduğu tel boş olarak çalınır. Yani akoru çalarken bu telinde sesini alırız.
    X Simgesi : Bu simgenin bulunduğu tel çalınmaz.
     Örneğin; Am akoru için en üst telde X simgesini görmekteyiz. Bu demek oluyor ki bu akoru çalarken çalmaya 5. telden itibaren başlayacağız. En üst teldeki E sesini çalmayacağız. 
  • Her akor gitarın ilk perdelerinde bulunmamaktadır. Örneğin 7. perdede basılan bir akor için diyagramda 7 perde çizip bunu göstermek gereksizdir. Bu yüzden eşik harici bir perdeden başlayan bir akor gösterilirken diyagram üzerinde hangi perdeden başladıysa onun sayısı bulunur. 

Bize sormak istediklerinizi gitarvizyon@gmail.com adresine gönderebilir ya da sayfanın sağında bulunan iletişim formuna yazabilirsiniz. 

4 yorum:

  1. Bilgimi tazeledim.

    YanıtlaSil
  2. Ya ben perde olayını hala anlayamadım eşik neyin nesi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gitar klavyesi üzerinde bölüm bölüm olan yerlere perde diyoruz. Tellerin gitar sapından çıkıp klavyeye geldiği bölüme eşik diyoruz.

      Sil
  3. Ben eşik olayını ve perdeyi hala çözemedim

    YanıtlaSil