26 Eylül 2019 Perşembe

SELİM IŞIK-BİR ROMAN KAHRAMANINDAN FAZLASI


Selim Işık’ı anlatmak niyetine girdiğimizde önceki söyleşi ve röportajlarını incelerken kendisi hakkında en güzel tanımı yine Selim Hoca’nın yaptığını gördük. İsmi Oğuz Atay’ın kült romanının başkarakterini akla getiriyor hemen. Oysa bizim bildiğimiz Selim Işık gerçek bir kahraman. Yolu müzikten geçen yüzlerce, binlerce gence soyadı gibi “Işık” olmuş bir öğretmen. Kendini yetiştirmiş bir müzisyen. Sanata, eğitime hayatını adamış fedakar bir insan.




Sivas doğumlu bir İstanbullu o. Aslında elektronik mezunu. Onu hayaller kurup peşinden gitmeye zorlayan ve hayatının akışını tamamen değiştiren ise rock müzik olmuş. “Duyduğum sesi ben de çalabilmeliyim” diye başlamış gitara. Müziğe duyduğu bu sevgi duyduğu sesleri iyi biçimde taklit etmenin ötesine taşımış ve “Selim Işık” adını var etmiş. Sonrasında verdiği bir röportajda da bunu teyit edercesine gençlere şu tavsiyede bulunuyor; Belli teknikleri standart cover çalışma dönemlerini atlattıktan sonra kendi dünyamıza dönmemiz gerekiyor bence.  Belki de kendi tarzımızı ve tekniğimizi geliştirmenin zamanı gelmiştir.” 


“Sevgi her şey” diyor gitara başlama amacı sorulduğunda. Öyle ya sevmeseydi bunca yıldır tüm sıkıntılara, yokluklara, direnerek girdiği mücadelede bu noktaya gelebilir miydi?


Tahmin edilenin aksine müzik dolu bir çevrede yetişmemiş Selim Hoca.  Tüm başarısı kendi çabasıyla. “Kendi kendimi eğitmeye çalıştığım 20 yıl” diye anlatıyor hikayesini.  Bu yıllar içinde en çok sıkıntı çektiği konu Türkçe kaynak bulmak oluyor. Ve sorumlu hissediyor kendini bu eksiklikten. Ben tamamlayabilirim diyor. O günden sonra kendi çabasıyla müzisyen olan bu güzel adamın ünvanına bir de “öğretmenlik”  ekleniyor. Çok daha kutsal ve takdir edilesi bir şekilde. Meslek olarak, iş edinmek, para kazanmak için değil müziğe ilgi duyan, başlamak isteyen ama yeterli kaynak yokluğundan vazgeçen gençleri kazanmak için. Sonrasında hazırladığı elektro gitar metoduyla Türkiye'de bu işin öncülüğünü yapıyor.  İnternet üzerinden ücretsiz içerikler hazırlıyor. Onun sayesinde bir çok kişi hayatına müzikle yön veriyor. Bugün eli gitara değmiş hemen herkes ondan bahseder size  ilk günlerini hatırlarken.  Red kit gibi gizli bir kahraman o. Söz konusu gitar eğitim ders videoları için “yaptığım en güzel iş” diyor kendisi de.    


   

Bu arada müziğe de profesyonel anlamda devam ediyor.  Diskografisine baktığımızda çok çeşitli gruplar ve solo çalışmalar görüyoruz. Özetle 1993 yılında kurduğu PREDATOR adlı grupla başlar. Ardından ADA EKSPRESİ  ile Türkçe sözlü prograsif metal grubu ile uzun süren çalışmalar gerçekleştirir. 2001’de Crash and Burn grubuna dahil olur. Sonrasında Trip, Gece Melekleri, Tuş kilidi isimli gruplarda solo gitar çalar. 2004 yılı sonunda Yazgı isimli demo albümünü hazırlar. KUKLA grubu ve Melek İrdem ile başarılı çalışmalara imza atan Selim Hoca bugün hala 80 Kalibre ile Türkiye’de  örneğine az rastlanan metal müzik alanında sağlam adımlarla ilerliyor.







Kendi besteleri içinde en beğenilen parçalarından biri Çizgi. Her dinleyenin kendi dünyasında bir şeyler bulacağı bu bestenin kendi için anlamını şöyle açıklıyor Selim hoca;
Çizgi, benim için de çok değerli bir şarkı, ana melodiyi bulduktan sonra şarkıyı bitirmem tam 5 ay sürdü. Çok fazla çalıştım üstünde. Çizgi dememin sebebi, 35. yaşım için yazdığım bir şarkı olmasından. Şairin dediği gibi ''yolun yarısı'', ikinci yarısına bir geçiş olarak düşündüm.”
Kendi çizgisinde bir efsane olan Selim Işık. Çalışmayı böyle ön planda tutan, üretim ve eğitim konusuna hayatını adamış bu güzel insanın daha yapacak çok işi olduğu aşikar.





“Gitara, müziğe ,sanata emek veren herkesin yanındayım.”  Bu sözünü hayata geçiren projeleriyle de takdiri fazlasıyla hak ediyor. Hani oturduğumuz yerden büyük büyük sözler söyler, bir şey yapmalı deriz ama harekete geçip elini taşın altına koymaya gelince bahanelerden duvarlar öreriz. İşte Selim hoca o bahaneler duvarını yerle bir eden, o taşın altına elini koyan adam.


Müziğe gönül veren gençlere ücretsiz dersler vermekle kalmayıp onlara sahneye çıkma imkanı sunuyor. Yıllardır düzenli olarak gerçekleştirdiği organizasyonlarla gençlere  “kendini göstermek, müzikle var olmak, hayallerini mi gerçekleştirmek istiyorsun? İşte Sahne Senin” diyor.  Onlarca gencin hayalini geçekleştiriyor belki de hayatlarını şekillendirmelerini sağlıyor. Üstelik hayran olunan ünlü gitaristlerle aynı sahneyi paylaşma fırsatıyla. Sadece bu bile Selim Işık’ı büyük bir isim olarak müzik tarihine not etmeye yeter.



                
 13 Ekim 2019 tarihinde “SAHNE SENİN ROCK STAR” etkinliğini gerçekleştirecek Selim hoca. Bu kez her şarkıda birbirinden usta gitaristler ile amatör müzisyenler aynı sahneyi paylaşacak.  “Efsaneler Kadıköy’de”  değil belki ama “SAHNE SENİN” de olacak yine. Duyrulur duyan duymayan herkese…


Ne diyelim ki. İyi ki varsın Selim hocam, sahne bizimse tüm alkışlar senin güzel yüreğine…














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder