26 Ocak 2014 Pazar

2.3. ELEKTRO GİTAR

Elektro gitarlarda tellerin titreşimleri amfiye gider ve gitarın sesi bu şekilde oluşur. Akustik ve klasik gitardan yapı olarak farklıdır. Çünkü boş bir gövdesi yoktur. Yekpare denilen sert bir gövdesi vardır. Yine hepimizin bildiği gibi ses deliği yoktur. Elektro gitarlar üzerlerindeki manyetikleri sayesinde sesi jack kablosu aracılığıyla amfiye iletir.

Elektro gitarların klavyeleri diğer gitarlara göre daha ince ve rahattır. Fakat her elektro gitarın klavye yapısı aynı demek doğru olmaz. Çok değişken yapıda klavyeleri olabilmektedir. Birçok farklı modelde birçok farklı görünüm, farklı manyetik, farklı klavye tipi olabilir. Birçok çeşit kasa tipinde elektro gitar vardır ayrıca birçok farklı ağaçtan yapılan elektro gitar vardır. Her bir ağaç türünün farklı bir tonu vardır. Elektro gitarda tona pedal veya prosesör adı verilen ek aletlerle farklı efekler verilebilir.

Elektro Gitar Manyetiği

Elektro gitarda temel olarak iki tane manyetik türü vardır. Biri single adı verilen yukarıdaki resimde de ortada bulunan tekli görünümlü manyetiktir. Fender Stratocaster tarzı gitarlarda özellikle 3 single manyetik bulunur. Daha yumuşak bir tonu vardır. Bir de yine yukarıdaki resimde çiftli görünen başta ve sondaki manyetik çeşidi vardır. Bu manyetiklerin adı humbucker'dır. Humbuckerlar özellikle sert müziklerde tercih edilir. Gitar üzerinde çeşitli manyetik kombinasyonları bulunabilir. En çok rastlanan kombinasyonlar şunlardır; Fender Stratocaster dizilimi 3 single manyetik, Gibson Les Paul dizilimi 2 humbucker manyetik, İbanezlerin bazı modellerinde yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi 1 Humbucker 1 Single 1 Humbucker dizilimi mevcuttur. Yine Stratocaster'ın da 1 Humbucker 2 Single modelleri de vardır. Elektro gitar seçerken yapmak istediğiniz müzik türüne göre manyetiği olan gitarlar seçmeniz sizin için iyi olur.

Ton ve Volume Potansları
Yukarıdaki resimde elektro gitar üzerindeki ton ve volume potansları görülmektedir. Bunlar adından da zaten anlaşıldığı üzerine elektro gitarın tonunu kontrol etmek ve ses seviyesini ayarlamak içindir. Yine yukarıdaki resimde 2 farklı ton ve volume potansı dizilimi göreceksiniz. İlk gitarda 1 volume bir ton bulunmakta iken 2. gitarda 2 volume 2 ton potansı vardır. Aralarındaki fark şudur 1 volume olan gitardaki tüm manyetikleri tek volume potansı kontrol ediyordur. 2 volume potansı olan gitarda ise 2 ayrı manyetik için 2 ayrı volume potansı bulunmaktadır. 

Elektro Gitar Köprüsü
Köprü, elektro gitarda tellerin çıktığı yere verilen isimdir. Teller köprünün altından gelir ve saptaki burgulara bağlanır. Elektro gitarda tel değiştirmek eğer çift yönlü tremolo sistemine sahip bir gitarınız yoksa oldukça kolaydır. 

Tremolo Kolu
Tremolo kolu elektro gitarda telleri gevşetmeye veya telleri germeye yarar. Fender Stratocaster tarzı gitarlarda tremolo kolu tek yönlüdür. Sadece telleri gevşetir. Ama floyd rose dediğimiz sistem (yukarıdaki resimde görülen sistem) iki yönlüdür. Telleri gevşetme ve germe işlemi yapabilirsiniz. Bazı gitarlar da ise bu tremolo kolu hiç bulunmaz. 

Gitar öğrenmeye elektro gitarla başlanabilir mi?
Daha önceki konularda belirttiğimiz gibi elektro gitara istediğiniz gitarla başlayabilirsiniz. Elektro gitar maddi yönden diğer gitarlara göre daha pahalı bir enstrümandır. Sadece gitarı almak yetmez yanında bir amfi de almak gerekir. Bunları birbirbine bağlayacak jack kablosuna da ihtiyaç duyulur. Hatta elektro gitarı öğrendikçe pedal ya da prosesör de almak isteyebilirsiniz. 

Elektro Gitar Çalım Örnekleri

Benim çok beğendiğim bir gitarist olan Cenk Eroğlu'nun Gitarizma konserlerinde de çaldığı Scary Instrumental perfomansı



Elektro gitar hakkında sormak istedikleriniz gitarvizyon@gmail.com adresine e-posta olarak gönderebilir ya da sayfanın sağ tarafında bulunan iletişim formunu doldurabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder