Artık sol elimizle perdelere basmayı öğrendik. Şimdi sırada ilk 3 perdedeki notalar var. Önceki derslerde belirtmiştik ama bir hatırlatma olarak burada da belirtelim. Batı müziğinde notalar kısaca şu şekilde isimlendirilir:
A=La B=Si C=Do D=Re E=Mi F=Fa G=Sol
6. Tel Notaları
Gitarımızın en üst telinin yani 6. telinin boş olarak çalındığındaki notası E yani Mi'ydi. 6. telimizin 1. perdesi F(Fa), 2. perdeyi geçiyoruz. 3. perdesi de G(Sol)'dür. Yani 6. telde 0-1-3 yapıyoruz. Sol el parmak isimlerini de öğrenmiştik. E sesi boş tel olarak çalıyoruz F için 1. perdeye 1. parmağımızla basıyoruz ve sol içinde 3. perdeye 3. parmağımızla basıyoruz.
5. Tel Notaları
5. Telimizi boş olarak çaldığımızda A(La), 2. perdeye bastığımızda B(Si) ve 3. perdeye bastığımızda C(Do) notalarını duyarız. 5. telin ilk üç perdesinde 0-2-3. perdelerin notalarını öğrenmiş olduk. Burada A sesi boş olarak çalınıyor daha sonra sırayla 2. parmağımızla 2. perdeye 3. parmağımızla da 3. perdeye basıp sağ elimizle sesi alıyoruz.
Şu ana kadar öğrendiklerimizi arka arkaya çalalım ve ağzımızla da her çaldığımız notayı söyleyelim. Mi-Fa-Sol-La-Si-D0
4. Tel Notaları
4. Telimize geldik. Bu telimizin boş sesi D(Re), 2. perdesi E(Mi), 3. perdesi ise F(Fa)'dır. Bu telimizde de şunu kullanıyoruz. 0-2-3. Burada da A telinde olduğu gibi D sesi boş olarak çalınıyor arkasından sırayla 2. parmağımız 2. perdeye geliyor ve E sesini elde diyoruz hemen arkasından 3. parmağımız 3. perdeye basıyor ve F sesini elde etmiş oluyoruz.
Şimdi 6. 5. ve 4. teli arka arkaya çalmayı deneyelim. Ağzımızla çaldığımız notaları söylemeyi unutmayalım. Böylece bu notaları daha kolay bir şekilde ezberleyebiliriz.
3. Tel Notaları
Bu telimizin ilk 3 perdesi için 2 nota bulunmaktadır. Bunlar boş ses olarak G(Sol) ve 2. perdenin sesi olarak A(La)'dır.
Buraya kadar olan notaları öğrenmeniz için egzersizimiz:
2. Tel Notaları
Bu telimizde 0 yani boş ses B(Si), 1. perdedeki sesimiz C(Do), 3. perdedeki sesimiz D(Re)'dir.
Buraya kadar olan kısım için egzersizimiz:
1. Tel Notaları
Son olarak gitarımızın en altında bulunan birinci teldeyiz. Bu telimiz de en üstteki telimizde olduğu gibi E notasıydı. Bu yüzden diğer sesleri de aynı şekilde sıralanıyor. Boş sesi E(Mi), 1. perdesi F(Fa), 3. perdesi ise G(Sol).
Sıra geldi son egzersizimize, bu egzersizde hem diğer egzersizlerde olduğu gibi yukardan aşağı ineceğiz ve son tele geldiğimizde tekrar yukarı çıkacağız.
Müziğin dili bildiğimiz gibi notalardır. Bu yüzden ilk üç perdenin notalarının portre üzerinde nasıl gösterildiğine de bir bakalım. Burada hem portre gösterimi hem de tablature gösterimi alt alta verilmiştir.
Bu bölümde ilk 3 perdedeki notaları gördük. Gitar üzerinde bu notaların yerlerini çok iyi bilmeniz gerekmektedir. O yüzden bunları kesinlikle not alın. Gitarda çalarken de notaları ağzınızla söyleyerek tekrarlayın. Böyle yaparak kısa zamanda ilk üç perdedeki notaları öğrenmiş olacaksınız.
Bu bölümle ilgili sormak istediklerinizi gitarvizyon@gmail.com adresi e-posta olarak yollayabilir ya da sayfanın sağ tarafındaki iletişim formunu doldurabilirsiniz.
Birşey soracağım notalara basıyoruz ya mesela 023. 2 den elimi kaldırmadan mi 3 e basiyorum
YanıtlaSilAynen oyle kaldırmadan basacaksınız
Silniye kaldırmadan basıyoruz?
YanıtlaSilParmaklarınızın açılması ve perdeler arasında geçerken sesin bozulmaması için bu önemli
SilMerhaba, tellerin notaları E,A,D,G,B,E değil mi? Burada E,B,G,D,A,E verilmiş.
YanıtlaSilMerhaba, gitar telleri en alt telden itibaren isimlendirilmeye başlar. 1. Tel en alt teldir ve E notasıdır. Sırayla 2. tel B, 3.tel G, 4. tel D, 5. tel A ve son olarak en üst tel yani 6. tel E notasıdır. İçerikte yazılan notalar doğrudur yani.
Sil