3 Nisan 2014 Perşembe

Ders 16. Akor Nedir? Nasıl Akor Basılır? İlk Akorlar

Akor Nedir?
Akor birden çok sesin birlikte tınlatılmasına denir.

Akor basmak başlangıçta çok zor gelebilir. Parmaklarınız acıyacak ve zorlanacaksınız. Merak etmeyin parmaklarınız zamanla bu duruma alışacaktır. Başlangıçta zor gibi görünen bu şeyleri sabırlı bir şekilde çalışarak zamanla çok kolay yapmaya başlayacaksınız.


Akorlar Nasıl İsimlendirilir?
Daha önceki derslerde notaların harf gösterimlerini görmüştük. Akorlar da bu notaların harf gösterimleriyle gösterilir.
         
A - A#/Bb - B - C- C#/Db - D - D#/Eb - E  -F - F#/Gb - G-G#/Ab

Arızalarla birlikte toplam 12 sesimiz yukarıya yazdık. Yukarıda görülen her sesin akoru bulunmaktadır. Akorlar temel olarak 2'ye ayrılır. Bunlar Majör Akorlar ve Minör Akorlar'dır. Minör ve Majör akorlar 3 sesten oluşan akorlardır.


  • Majör Akorlar isimlendirilirken akora ismini veren ses olduğu gibi yazılır. 


A= La Majör     B=Si Majör    C=Do Majör    D=Re Majör


  • Minör Akorlar isimlendirilirken akora ismini veren ses yazılır ve yanına küçük "m" harfi konur. 


Am= La Minör   Em= Mi Minör   Bm= Si Minör 


Akorlar Gitarda Nasıl Basılır?
Akor birden çok sesi ifade ettiği için bizde akorları tek parmağımızla basamayız. Bu yüzden bazen 2 parmağımızı bazen 3 parmağımızı hatta bazen 4 parmağımızı kullanacağız.

Akorların gitar üzerinde nasıl basıldığını görmeyi kolaylaştırmak için akor diyagramı kullanırız. Bu bilgileri öğrendikten sonra artık ilk akorlarımızı gitarla basmaya başlayabiliriz.

İlk Akorlar
Akor diyagramımız, akorumuzun nasıl basılacağını bize gösteriyor. Akor diyagramı gitarı sapı yukarı gelecek şekilde dik tuttuğumuz şekilde gitar klavyesini temsil ediyor. Buradaki her bir satır gitardaki 1 perdeyi simgeliyor. Dikey olan 6 çizgi de gitarımızın tellerini simgeliyor.
Akor basarken zorlanmamak için parmaklarımızı sıra sıra yerlerine koymaya çalışalım. Parmaklarımız iyice alıştığı zaman kendiliğinden aynı anda hareket edecektir.

 1. Akor Em (Mi Minör)


Mi Minör Akor Diyagramı

Em akorunu nasıl basacağımıza şimdi bakalım. En üst telde siyah yuvarlak yok bu demek ki bu telde bir şeye basmayacağız. Bir alt telde 2. perdede 2 yazıyor. Buraya sol elimizden 2 numaralı parmağımızla (orta parmak) basacağız. Bir alt tele yani 4. tele geliyoruz burada da 3 yazıyor. Burada da 4. telin 2. perdesine 3 nolu parmağımızla (işaret parmağı) basacağız.
2 parmağımızı doğru bir şekilde bastıktan sonra tüm tellere sağ elimizle yukardan aşağıya doğru bir vuruş yapıyoruz. Ve ardından her tele tek tek vuruyoruz. Herhangi bir cızırtı çıkması halinde akoru iyi basamıyorsunuz demektir. Böyle bir durumda elinizi kaldırıp tekrar deneyin. Asla pes etmeyin elbet olacaktır.













2. Akor E (Mi Majör)



E majör akoru diyagramımıza baktığımızda Em akoruna benzediğini göreceğiz. Yine 2 ve 3 numaralı parmaklarımızı sırasıyla 5. telin 2. perdesi ve 4. telin 2. perdesine basıyoruz. Bir de 1. nolu parmağımızı (işaret parmağı) 3. telin 1. perdesine basıyoruz. Yine tüm tellere vuruyoruz.




















3. Akor Am (La Minör)


Am akoru E akoru gibi basılır fakat bir tel aşağıya ineriz. Burada dikkat etmemiz gereken şey tellere vurarken en üst tele vurmuyoruz. 5. telden itibaren vurmaya başlıyoruz.























4. Akor Dm (Re Minör)


Dm akorunda 2 numaralı parmağımız 3. telin 2. perdesine
3 numaralı parmağımız 2. telin 3. perdesine
1 numaralı parmağımız da 1. telin 1. perdesine basacaktır.
Tellere vururken en üst 2 tele vurmuyoruz. 4. telden itibaren tellere vurmaya başlıyoruz.



















Öğrendiğimiz Akorların Tablature Gösterimleri 





Akor Geçiş Egzersizleri
Akor geçişlerini öğrenmek için bu egzersizleri büyük bir sabırla yapmanız gerekir. Yavaş ve temiz ses elde etmeye özen gösterin. Akora basın ve tellere vurun sonra diğer akora basıp aynı şekilde tellere vurun. Böylece elimiz akor geçişlerine de alışmış olacak.

           1. Egzersiz   Em-Am
           
           2. Egzersiz   E-Am

           3. Egzersiz  Am-Dm

Sormak istediklerinizi gitarvizyon@gmail.com adresine e-posta olarak yollayabilir ya da sayfanın sağ tarafındaki iletişim formunu doldurabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder