20 Nisan 2014 Pazar

Ders 19. İlk Akorlar 2

17. Derste E, Em, Am, Dm akorlarını öğrenmiştik. Şimdi de yeni akorlar öğrenelim.



C (Do Majör) akorunu basarken, 6. teli çalmıyoruz. Tellere 5. telden itibaren vurmaya başlıyoruz. 3. parmağımız 5. telin 3. perdesine, 2. parmağımız 4. telin 2. perdesine ve 1. parmağımızı da 2. telin 1. perdesine basıp telleri tınlatıyoruz. 

D (Re Majör) akorunu basarken 6. ve 5. telleri boş bırakıyoruz. 4. telden itibaren çalmaya başlıyoruz. 
1. parmağımız 3. telin 2. perdesine, 3. parmağımız 2. telin 3. perdesine ve 2. parmağımız 1. telin 2. perdesine basacak. 

G (Sol Majör) akorunu basmakta başlangıçta biraz zorlanabilirsiniz. Ama kısa zamanda bu akora da alışacaksınız. 2. parmağımız 6. telin 3. perdesine, 1. parmağımız 5. telin 2. perdesine basacak ve 3. parmağımız en alt telin 3. perdesine basacak şekilde tınlatılacaktır. Parmaklarınızı olabildiğince dik tutmaya çalışın ki parmaklarınız diğer tellere dokunmasın. 

A (La Majör) akorunu basarken 6. teli hiç çalmıyoruz. 5. telden itibaren çalmaya başlıyoruz. 1. parmağımız 4. telin 2. perdesine, 2. parmağımız 3. telin 2. perdesine ve 3. parmağımız da 2. telin 2. perdesine basacaktır. 

C-D-G-A olmak üzere 4 majör akor öğrendik. Akorları basarken parmaklarınız olabildiğince dik basmalı ki parmaklarınız diğer tellere çarpıp kötü sesler çıkmasın. Bazı akorlarda en üst telden itibaren çalıyoruz bazı akorlarda ise başka tellerden. Bunun nedeni çalmaya başlarken akora ismini veren sesten başlamamış gerekir. A (La Majör) akoru için 5. tel boş çalındığında A sesini verdiğinden dolayı 5. telden itibaren tüm tellere vurmamız gerekir. 

Akor Geçiş Egzersizleri
1. D-A arası geçiş 

2. C-G arası geçiş

3. Am-G arası geçiş

4. D-C arası geçiş

5. Em-D arası geçiş 

6. Em-D-C arası geçiş

7. G-D-C arası geçiş

Akor geçişlerinde öğrendiğimiz ritmleri sıra sıra kullanarak tek tek geçmeye çalışınız. Bu akor geçişlerini iyi öğrendiğiniz zaman daha rahat şarkı çalmaya başlayacaksınız. 

Bize sormak istedikleriniz gitarvizyon@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder